BORGMESTERKÆDE SKÆNKET 1988

Borgmester Jannich Petersen ses her med kæden på. Kæden er udført af guldsmedemester/designer Helle Jørvad, Kæden er udført i sterlingsølv pålagt finguld og emalje i farverne rød og blå.

Kædens midterparti består af byvåbenet – Søborg Slot – flankeret af to glatte skjolde, hvorpå kommunens navne, Græsted-Gilleleje, står i emalje.

Kædens mellemled har form som bølger og skal dermed symbolisere de farvande kommunen grænser op til nemlig Øresund og Kattegat.

Leddene nærmest midterpartiet er påsat symbolerne for Neptun (havets gud) og Merkur (handlens gud) til venstre.

Leddene på kædens venstre side er påført følgende motiver og symboler:

Helleristninger fra Gilleleje: Samme motiv var Danmarks daværende EF symbol i 1987 og senere Græsted-Gilleleje Kommunes logo. Dette symbol kæder fortid, nutid og fremtid sammen.

Penneskaft og pensel: Symboler for digtning og maleri – 2 kunstarter som egnen har tradition for at fostre.

Bonderupgaard, Jens Bo Larsens fødegård. To aks lagt over kors danner sammen med Bonderupgaards hovedbygning symbol på landbrug.

Fire noder som er de første af Gilleleje-valsen og skal symbolisere egnens rige musikliv og -traditioner.

Leddene på kædens højre side:

3 fisk, flettet sammen. Dette er det gamle symbol på den kristne menighed. Det er Gilleleje Sogns segl og samme motiv findes i bunden af Gilleleje Kirkes dåbsfad.

Skarøkse – harpun – fiskekrog. Tre styk værk­tøj som har været anvendt på egnen i mange århundreder til land- og søjagt, bådebyggeri (skarøksen) og fiskeri.

Nakkehoved kulfyr 1772. En af egnens spændende seværdigheder.

Båd – bølger – badende.
Symboler for friluftsliv ved vandet/turisme. To af kommunens vigtigste aktiviteter når den gør sig kendt udadtil.

Kædens bagerste led er Øresunds fiskekutter med påsat fiskestime sammen med to glatte firblade. Kutteren symboliserer kommunens kendteste erhverv.

Grundformen – firkløveret/firbladet som leddene har, er valgt, fordi denne figur er meget karakteristisk for kirke­udsmykninger i kommunen. På symbolsk vis knyttes samhørigheden mellem kommune, kirke og samfund.

Symbolerne er valgt for at give kæden en udtryksform i billedsprog, der fortæller om livet i Græsted-Gilleleje Kommune, erhverv,  kultur og historie.

Kæden er på bagsiden påført inskription med giveren af kæden samt årstal 1988. Den daværende borgmester Svend Aage Nielsens navn er som den første graveret og kommende borgmestres navne vil kunne graveres under dette.